Tuesday 24 January 2017

Tips Memilih Ikan Yang Segar



Ikan memiliki kandungan gizi yang tinggi, inilah yang menyebabkan ikan merupakan salah satu makanan yang baik untuk di makan. Memiliki khasiat yang tinggi, maka ikan akan mudah membusuk dan cepat rosak.

Untuk keperluan memasak diperlukan ikan yang benar-benar segar, disamping rasanya akan lebih lazat, kandungan khasiatnya pun lebih baik. Namun masih banyak pembeli ikan yang masih belum benar-benar tahu memilih ikan yang segar, terutamanya ikan yang sudah mati. Disini dikongsikan untuk bacaan anda sebelum pergi ke pasar utk membeli ikan nanti.

Ciri-ciri ikan segar adalah seperti berikut :

1.  Warna kulit yang terang dan cerah.
2.  Daging ikan bila ditekan terasa keras.
3.  Mata jernih menonjol dan cembung.
4.  Sisik ikan segar masih kuat melekat dan berkilat. Sisik            masih kuat dan tidak banyak yang tertanggal.
5.  Insang berwarna merah.
6.  Sirip kuat.
7. Kulit dan daging ikan tidak mudah robek, terutama pada bahagian perut.
8. Penting tidak berbau busuk.

Tanda ikan yang sudah busuk:

1.  Mata suram dan tenggelam.
2.  Sisik suram dan mudah lepas.
3.  Warna kulit suram dengan lendir tebal.
4.  Dinding perut lembik.
5.  Warna keseluruhan suram dan berbau busuk.

No comments:

Post a Comment